В ИТАЛБУЛКОМ предлагаме пълна гама смазочни продукти на PETRONAS LUBRICANTS - за леки и товарни автомобили, пътнотранспортна, селскостопанска, строителна и минна техника.

С високото си ниво на обслужване и качество на предлаганите продукти и услуги, ние предоставяме комплексни решения за машините и бизнеса Ви!

Извършваме доставка в цялата страна с курирери или собствен превоз.

Моторни масла SELENIA

Моторни масла SELENIA

Масла за двигатели на леки автомобили
Вижте всички 23 вида
Моторни масла URANIA

Моторни масла URANIA

Масла за двигатели на камиони
Вижте всички 11 вида
Моторни масла TUTELA

Моторни масла TUTELA

Трансмисионни масла, греси, антифриз и др.
Вижте всички 31 вида
Моторни масла ARBOR

Моторни масла ARBOR

Масла за селскостопанска и индустриална техника
Вижте всички 4 вида

Какво масло да изберем за бензинов двигател?

При двигатели над десет години най-често се използват полусинтетични масла. От своя страна модерните задвижващи системи изискват употребата на синтетични масла с най-високо качество. Не се препоръчва употребата на минерални масла. Съвременните синтетични масла са устойчиви на високи температури и лесно се разнасят веднага след запалване на двигателя, което има значение при случай на турбодизел.

В случай на покупка на употребяван над 10-годишен автомобил, най-сигурното решение е да се използва полусинтетично масло.

Ако автомобилът разполага с газова уредба, трябва да се използва специално моторно масло за автомобили с LPG. Тези масла са по-скъпи, но в замяна на това осигуряват по-добра устойчивост на висока температура (уредбата LPG води до значително повишаване на температурата в горивната камера спрямо стандартното бензиново захранване) и добри смазочни свойства. Сред предложенията на производителите може да се намерят масла, предназначени за спортно каране и за експлоатация в екстремни зимни условия. Отделни производители рекламират своите продукти, като твърдят, че техните масла улесняват запалването, намаляват разхода на гориво и успешно премахват замърсяванията.

Какво масло да избрем за дизелов двигател?

По-голямата част от произвежданите в момента масла може да бъдат използвани както при бензинови, така и при дизелови двигатели от по-стар тип.

Но съвременните турбодизели изискват качествени синтетични масла, които съответстват на автомобили с такъв двигател. Сред предложенията на много производители може да се срещнат моторни масла, предназначени специално за по-нови коли с дизелов двигател – например за автомобили с помпа дюза,  Common Rail инжектори и турбокомпресор.

Но много зависи от степента на сложност на системата за пречистване на изгорелите газове в даден автомобил. За колите, снабдени с филтри за твърди частици, се произвеждат специални моторни масла, обозначени с Low Saps, т.нар. масла с ниски нива на пепел (символ C1, C2, C3, C4 в класификацията ACEA), предпазващи от ранно запушване на филтъра.

Какво масло да изберем за двигател с голям пробег?

При автомобилите със силно износени двигатели и голям изминат пробег, може да се употребяват масла от същия вид, който е употребяван до този момент (синтетично, полусинтетично), но с малко повишен вискозитет (напр. 10W-60 вместо популярния 10W-40). Това ще позволи да се намали разходът на моторно масло (чрез по-добро уплътняване на горивната камера), може да намалее и шумът, издаван от задвижващите елементи.